Verleidelijke Magie


Kennis kan op de vreemdste manieren overgedragen worden - zelfs door groene elfjes en enge trollen. Bovendien kan de belofte van hun aanwezigheid je op onvermoede momenten lokken naar plekken waar geschiedenis tot leven komt. Zo kwam het dat we enige tijd geleden weer eens door het Archeon rondliepen, onvolprezen archeologisch themapark in Alphen a/d Rijn.

Jaren geleden stond deze attractie aan de rand van de financiële afgronGroen elfje bij Archeon Midwinter Faird, maar die schaduw is overtuigend afgeweerd. Nu kan eenieder die wil leren hoe je mensen kan verleiden tot kennisconsumptie er terecht. Door voortdurend wisselende thema-weekenden en intense belevenissen zoals tijdens de Midwinter Fair (straks ook weer de Midzomer Fair), verveelt zo'n bezoek nooit. Het is inmiddels tweede natuur om te overdenken hoe een organisatie zich in dat opzicht kan verbeteren, een hele uitdaging in dit geval. Het Archeon doet het al zo goed!

Het enige waar we iedere keer tegen opzien, is de wandeling door het winkeltje, eerst bij binnenkomst en dan weer bij vertrek. Jengelende kinderen en bovendien ook de noodzaak je eigen kooplust te moeten bevechten. Het is ook allemaal zo mooi en zo leuk en bovendien zo verantwoord. Wij hebben toch ook een vuursteen-vonkenijzer nodig, om te weten hoe ze vroeger vuur maakten? En een spel over de geschiedenis, die hadden we nog niet?

Dit keer houden we onszelf blij door een jaarabonnement aan te schaffen. Wel, heel slim, met de kosten voor entree ervan af als je vandaag die beslissing maakt. In deze tijden van bezuinigingen is een helder 'nee!' op ál het andere de enige manier om heelhuids door zo'n jungle van verleidingen te komen (niet dat we niets bínnen de Fair hebben uitgegeven...). Toch weet ik dat ook ik de volgende keer weer mijn ogen uit zal kijken bij de winkelwandeling, mezelf intern streng toesprekend dat ik niet zomaar impulsaankopen moet doen.

En... en... dan weet ik wat het Archeon mist: een webwinkel waar je op je gemak kunt kijken wat je straks wel of niet wilt kopen. Waar ook extra informatie over de producten - en wat je ervan leert - te zien is. Waardoor ik ook tussen bezoeken in kan kijken of er nog iets tussen staat dat we 'nodig' hebben of dat nét het perfecte cadeautje is voor dat vriendinnetje dat zo houdt van jonkvrouw spelen of dat neefje dat zo dol is op de Romeinen. Ik wed, dat ik uiteindelijk veel meer zal besteden, maar weloverwogen. En dan mag het.

Naar overzicht